Activitats 2008

Més...

[22/11/2008] – Participació en la II Trobada d’Entitats de Recerca Local i Comarcal del Maresme

El dissabte 22 de novembre de 2008 es va celebrar al Saló de Pedra del Capítol d’Argentona la II Trobada d’Entitats de Recerca Local i Comarcal del Maresme amb la voluntat d’aplegar les diverses entitats que estan treballant a la comarca per la investigació, conservació del patrimoni del Maresme.
Aquesta II trobada va estar organitzada pel Centre d’Estudis Argentonins “Jaume Clavell”, el Centre d’Estudis de Sant Cebrià, l’Arxiu Comarcal del Maresme, la Coordinadora de Centres de Parla Catalana i l’Institut Ramon Muntaner. També hi ha col·laborat el Centre d’Estudis Vilassarencs, el Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró, el Grup d’Història del Casal, el Patronat Municipal del Masnou, la Fundació Palau de Caldes d’Estrac, les associacions Arrels Cultura i Arts i Lletres de Caldes d?Estrac. Desprès de la presentació de l’acte pels organitzadors el Dr.Jaume Dantí de la Universitat de Barcelona va presentar la conferència El patrimoni: responsabilitat pública i factor d’identitat. Després d’una pausa es van presentar les diferents cominicacions. Després d’un dinar conjunt es va realitzar una visita comentada al museu del cantir. Entre les comunicacions presentades Joan Bou, Joaquim Graupera i Jaume Vellvehí vàren presentar la comunicació “El procés de catalogació i estudi dels molins medievals i moderns del Maresme”. En ella es presentaven les activitats d’aquest grup de treball de la secció d’Estudis Medievals del Grup d’Història del Casal centrat en l’estudi dels molins medievals de la comarca.

[09/10/2008] – Acte de lliurament del veredicte del V Premi Thos i Codina de treballs de recerca de batxillerat en història local l

El dijous 9 d’octubre de 2008 a les 7’30 del vespre es va fer públic el resultat de la convocatòria d’enguany dels Premis Thos i Codina de treballs de recerca de Batxillerat, que ja és la cinquena. L’acte es va celebrar en la Biblioteca del Col.legi d’Advocats de Mataró l’acte de veredicte i lliurament del Premi que convoquem el Col.legi d’Advocats de Mataró i el Grup d’Història del Casal. En la V Convocatòria hi havia cinc treballs presentats: “Una aproximació a la història de la bruixeria del segle XVII a Catalunya i al Maresme” presentat amb el pseudònim Blanca; de Livi Andrònic “La premsa escrita a Mataró”; “Restauració de l’orgue monumental de Santa Maria de Mataró” que s’ha presentat amb el pseudònim Mangrua; “Rocafonda, més que un barri”, que s’ha presentat amb el pseudònim Butterfly i, finalment amb el pseudònim Hino Kahoko el treball titulat “Pervivència clàssica als edificis de Mataró”.
El jurat va valorar molt positivament el nivell de tots els treballs presentats i va atorgar un accèssit de 150 euros al treball “Una aproximació a la història de la bruixeria del segle XVII a Catalunya i al Maresme” : L’autora del Cristina Parra Fernàndez del Col.legi Valldemia, essent-ne el tutor Antoni Llamas. I el treball guanyador va estar atorgat al treball “Rocafonda, més que un barri”, de l’alumna Marta Garzas Martín de l’Escola Freta de Mataró.

[22/08/2008] – Conferència sobre l’art medieval a Tordera

El divendres 22 d’agost de 2008, Joaquim Graupera va pronunciar la conferència “L’art medieval a l’Alt Maresme” al Clavé de Tordera. L’acte, organitzat pel Cercle d’Història de Tordera amb la col.laboració Grup d’Història del Casal, hi van assistir una cinquantena de persones i va estar presentat per l’historiador de Tordera Josep Viñoles. Al llarg de la conferència es va anar realitzant una panoràmica de l’estat de conservació dels principals elements de patrimoni medieval de la comarca, des del món paleocristià fins a la baixa Edat mitjana. Es va fer referència a elements constructius (masies, castells, molins, esglésies…) i l’art de la imatge (escultura, pintura i orfebreria). Al final de l’acte la presidenta del Cercle d’Història de Tordera, Mercè Torrelles, va lliurar uns obsequis a Joaquim Graupera. Finalment es va celebrar un sopar medieval al restaurant Can Caselles, on un actor local va representar el paper del propietari de la casa, el qual va amenitzat el sopar explicat anècdotes de la història de la família Caselles.

[23/07/2008] – Participació a la Manifestació de Lleida sobre la unitat del Museu

El dimecres 23 de juliol de 2008 es va realitzar un manifestació pacífica per a demanar la unitat del patrimoni del museu de Lleida amb una assistència aproximada de mig miler de persones. A la manifestació hi van participar diverses persones de Mataró i del Maresme. Com a representant de la Coordinadora creada a Mataró hi va ser present Joaquim Graupera del Grup d’Història del Casal.
La plataforma es va constituir a principis de juliol com a resposta a l’acord entre els dos bisbats pel qual vuitanta-vuit peces d’art de la Franja, que actualment són al Museu Diocesà de Lleida, es traslladarien al bisbat de Barbastre-Montsó. En aquest context, les entitats Amics del Museu de Lleida, Amics de la Seu Vella de Lleida, Ateneu Popular de Ponent, Casal Jaume I de Fraga, Centre Excursionista de Lleida, Església Plural, Grup Cultural Garrigues, Patronat del Corpus de Lleida, Òmnium Cultural del Segrià, Orfeó Lleidatà, Res Non Verba, Tradicions i Costums, Unesco Lleida, Canta i Estima, Cercle de Belles Arts i Arts de Ponent van signar un manifest de denúncia per l’acord dels bisbats sobre l’art de la Franja, el qual va ser llegit al final de la manifestació i que va ser lliurat prèviament al Sr. Bisbe de Lleida, Joan Pires. Segons una noticia apareguda en el diari “Segre” del dijous 17 de juliol de 2008, el jutjat número 4 de Lleida es va declarar competent per estudiar la propietat de les obres en litigi, una decisió que la plataforma veu amb molt bons ulls.

[12/07/2008] – Visita comentada sobre els carlins de Molins de Rei

El dissabte 12 de juliol a les 11h, es va dur a terme la passejada històrica “Històries de Carlins” a càrrec del Sr. Joaquim Graupera Graupera, historiador, membre del Grup d’Història del Casal de Mataró. L’activitat es va iniciar a la plaça de Catalunya i va finalitzar a la plaça de l’Església, amb una representació teatralitzada a càrrec de l’Associació “La Bauma dels Encantats “de Berga i un aperitiu. L’objectiu d’aquesta activitat va ser el de redescobrir la història de la vila de Molins de Rei, en aquest cas les guerres carlines, i estava emmarcada dins el cicle “Els Joves volem conèixer la nostra història”. La proposta va ser l’apropament a aquesta època i a alguns dels episodis viscuts al nostre país, a través d’una passejada per la vila. El 25 i el 27 de maig de 1875, ja en les darreries de la guerra, els guerrillers carlins entraren a Molins de Rei, plaça forta republicana i liberal, i incendiaren el palau de Requesens, sis cases i els cafès que servien de lloc de reunió a l’esquerra local. Prèviament, la vila havia estat fortificada per intentar repel·lir un possible atac carlí.

[06/07/2008] – Sortida pels teatres de Mataró al segle XIX

El diumenge 6 de juliol de 2008 es va fer una sortida per comentar els teatres del s.XIX a Mataró. L’activitat va estar organitzada per l’Associació de Veins de Mataró-Centre amb la col.laboració del Grup d’Història del Casal. L’historiador Jaume Vellevehí va anar explicant en una ruta pels llocs on hi existiren els edificis més representatius dels teatres de Mataró en el segle XIX. Al llarg del recorregut es va aprofitar per explicar els autors de les obres més representades, les principals companyies i diverses anècdotes sobre el tema. La ruta va acbar al local de l’associació de veïns on es va lliurar un present al conferenciant per part del Sr. Joan Saborido, president de l’Associació.

[29/06/2008] – Aplec de Sant Pere de Clarà (Argentona)

El passat diumenge 29 de juny del 2008, es va celebrar l’aplec de Sant Pere de Clarà (Argentona). L’acte, que va començar a les 6’30 h. de la tarda va consistir en una celebració eucarística a la capella oficiada pel Mn. Josep Ma Vendrell, rector d’Òrrius. Acabat l’acte és van cantar els goigs de Sant Pere de Clarà. Desprès davant de la masia de Can Marc, Joaquim Graupera , en nom del Grup d’Història del Casal de Mataró, va presentar el nou col.leccionable que es lliurarà gratuïtament en els aplecs. Aquest primer número està dedicat a l’origen del priorat. Per finalitzar es va celebrar una ballada de sardanes i es va servir un petit refrigeri de coca i vi moscatell.

19 Elements trobats